Вкусен сладък безглутенов кекс с орехи и банани и без захар

В семейството ми трима човека се налага да спазват диета без глутен и без казеин, което много усложнява въпроса с вкусните десерти. Двама от тях  – в това число аз не трябва да консумират захар заради метаболитни проблеми. И въпреки това аз обичам да си похапвам сладко и вкусно. Тук ще споделя една любима моя рецепта за вкусно и бързо за приготвяне кексче без захар, но въпреки това много сладко. Тази рецепта лесно може да се модифицира за кетогенна диета(като безглутеновото брашно се смени с бадемово и банана се махне).

За заместител на захарта аз използвам ствеия – растение което за разлика от изкуствените подсладители е безвредно.

Тъй като нямам много време за готвене моите рецепти са бързи и без много усилия.

Ако се налага да готвите без глутен заради алергия или заболяване, добре е продуктие да са специално проверени. Примерно в какаото нищо не изключва да има примес обикновено брашно. Трябва специално да е упоменато на етикета, че продукта е без глутен или евентуално без други примеси. Това се отнася за всички прахообразни и обработени продукти. Ще се изненадате колко обикновени продукти са замърсени с пшенично брашно в достатъчни количеста да предизвикат реакция при човек с алергия или целиакия.

Рецептата

Кексче без глутен и казеин, с банани, орехи, кокос и какао

Кекс без глутен и казеин, с орехи и банани

Продукти необходими за приготвянето на този кекс:

  • 5 яйца
  • 1 чаша безглутеново брашно с набухвател (може да се смени с бадемово или кокосово брашно + едно пакетче бакпулвер)
  • 2 банана
  • Около 200 грама орехова ядка – аз слагам натрошени на едро орехи
  • 1/2 чаша кокосово масло
  • Няколко лъжици какао според вкуса ви
  • 1/3 чаша брашно рожков
  • 2 лъжици стевия екстракт (различните продукти със стевия са различно сладки, тук трябва да прецените според този, който сте закупили)
  • 1 чаша кокосово мляко (може и вода или бадемово мляко)

Яйцата и стевията се разбъркват в купа. Добавя се кокосовото мляко и се разбират добре. В друга купа се намачкват бананите, добавят се сухите съставки и разтопеното кокосово масло. Разбърква се, след което се добавят разбърканите течни съставки. Всичко се разбърква добре и се изсипва в добре намазана с кокосово масло тавичка за печене или форма за кекс. Пече се около 20-30 минути според фурната. Както виждате – бърза и лесна рецепта не изискваща усилие.