Торта без глутен и без захар, с домашно оризово брашно

Шоколадово изкушение без угризения
Източник: szaimova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 24.07.2015
Торта без глутен и без захар, с домашно оризово брашно
Торта без глутен и без захар, с домашно оризово брашно
Торта без глутен и без захар, с домашно оризово брашно
Торта без глутен и без захар, с домашно оризово брашно
Торта без глутен и без захар, с домашно оризово брашно
 
Необходими продукти:
3 яйца
1 ч. ч. стевия на прах
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. краве масло (разтопено)
250 г брашно от нерафиниран кафяв ориз
1 пакетче безглутенов бакпулвер
3 с. л. био какао

за крема:
1 л домашно пълномаслено прясно мляко
80-90 г оризово брашно
100 г кафява захар „Мусковадо“


Начин на приготвяне:
1
Тортата се приготвя много лесно - като обикновен кекс. Първо разбиваме яйцата със стевията (или с друг подсладител по ваш избор. Вместо стевия на прах - за по-изискан вкус може да използвате кафява захар „Мусковадо“, която ще придаде и повече сладост на тестото.). След това добавяме млякото и маслото (Аз лично предпочитам и използвам традиционното домашно краве масло, но може да използвате също така и друго масло по ваш избор - краве, кокосово, какаово или палмово.)
2
Прибавяме към сместа какаото и бакпулвера, пресяти заедно с брашното. (Вместо безглутенов бакпулвер може да сложите просто 1 с. л. сода бикарбонат, разбъркана в киселото мляко още в началото, за да не оставя неприятен аромат.) Накрая по желание може да сложите различни аромати - настърганата кора от 1 лимон, ванилия от шушулка, малко канела или 1 к. л. кафе.
3
Сместа се изсипва в предварително застлана с хартия за печене форма и се пече около 35-40 минути на 170-180 градуса.
4
След като основата за тортата е готова, изчакайте я да изстине и я разрежете отстрани с остър нож през средата, така че да се получат 2 еднакви блата. След това прекарайте обикновен конец през разреза и разделете двата блата.
5
Слагате по-голямата част от млякото на котлона да заври. В останалото мляко добавяте оризовото брашно и захарта и разбивате добре на каша. (Аз използвах брашно от ориз, който сама смлях с кафемелачката вкъщи. Препоръчвам кафявата захар „Мусковадо“ заради страхотните й вкусови качества, но може да подсладите крема с каквото друго пожелаете, в зависимост от това, колко сладък предпочитате да стане, като може да регулирате количеството на подсладителя по ваш вкус.)
6
След като млякото заври, кашата се сипва вътре и продължавате да бъркате, до получаване на средно гъст крем. Отделяме част от готовия крем за слепване на двата блата, а към останалия крем добавяме какао и разбъркваме добре. Ако не сте подсладили достатъчно или искате да ароматизирате крема допълнително може да смачкате 1 банан в крема, преди да го разделите.


7
Слепваме двата блата с отделения крем.
Ако не харесвате сухи сладкиши може допълнително да сиропирате блатовете, преди да ги слепите, с малко топло мляко, в което може да добавите кафе (Аз лично много харесвам този вкус на тирамису.)


Съвет:
И не забравяйте, че за да бухне добре сладкишът, всички продукти трябва да са със стайна температура.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


227 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: