Начало За нас Реклама Контакти

Безглутенова торта с лешници и малини

Снимка за Безглутенова торта с лешници и малини
480
Време за приготвяне: 480 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Десертите и изобщо всички храни без глутен в момента са на върха на модерното хранене. Заместването на пшеничното брашно с картофи по никакъв начин не нарушава както вкусовите качества на тази торта, така и естетичния ѝ външен вид. Дантелената украса е въпрос на избор, защото тя за разлика от същинската част на тортата съдържа глутен, тъй като се приготвя с брашно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тортата:
  • 350 г обелени картофи
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. био кафява пудра захар
  • 100 г смлени лешници
  • 1 с. л. ванилова захар 
  • 2 ч. л. бакпулвер 
  • 2 с. л. розова вода
  • за крема:
  • 200 г малини, пресни или замразени
  • 2 с. л. сладко от ягоди или горски плодове
  • 400 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • ½ ч. ч. био кафява пудра захар 
  • 1 ч. л. бурбонска ванилова захар 
  • 30 мл кокосов ром или ликьор
  • за целувчения крем:
  • 200 г захар
  • 50 мл вода
  • 2 белтъка
  • 1 щипка лимонтозу
  • за украса:
  • 200 г ягоди
  •  силиконово килимче с пеперуди и пачуърк форма за роза от
  • 350 г шоколадов кувертюр от 
  • 150 г глюкоза
  • за тъмната част на дантелата:
  • 30 г масло
  • 30 г пудра захар
  • 1 белтък
  • 20 г какао
  • 20 г брашно
  • за бялата част на дантелата:
  • 60 г масло
  • 60 г пудра захар
  • 2 белтъка
  • 70 г брашно

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се сваряват с 1 ч. л. сол, докато омекнат. Отцеждат се и, още горещи, се смачкват с преса. Охлаждат се.

  • 2.

    Яйцата се разбиват със захарта 4 мин. с миксера на бързи обороти до пухкав крем. Прибавят се картофите. Смлените лешници се разбъркват с ванилената захар, бакпулвера и розовата вода. Сипват се в сместа и се разбъркват добре.

  • 3.

    Сместа се пече 12 - 15 мин. в 2 тавички върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180° С.

  • 4.

    Блатовете се оставят 3 мин. в тавите и се изваждат да се доохладят върху решетка.

  • 5.

    Малините се разбъркват със сладкото. Намазва се единият блат.

  • 6.

    Маскарпонето се разбива със заквасената сметана, захарта и ванилията. Добавя се кокосовият ром. Половината от крема се намазва върху малиновия слой, покрива се с другия блат. Намазва се цялата торта с останалия крем.

  • 7.

    За целувчения крем захарта се слага да заври с водата, докато се получи гъст сироп. Белтъците се разбиват на пяна с киселината. Постепенно се прибавя захарният сироп при непрекъснато разбиване на високи обороти. Слага се ванилената захар. Разбива се, докато се поохлади и сгъсти. Белтъчният крем се шприцова върху тортата и се запича леко със сладкарска горелка или 5 мин. на горен реотан във фурна, загрята на 220° С, или докато леко се зачерви.

  • 8.

    Маслото за тъмната част на дантелата се стопява и се разбърква със захарта. Добавят се белтъкът и пресетите заедно брашно и какао. Сместа се сипва върху силиконовото килимче и се изравнява с шпатула. По същия начин се приготвя бялата част на дантелата, сипва се върху черната част, заглажда се на тънък слой и се пече 9 мин. на 120° С или докато бялата част се втвърди на пипане, но без да се зачервява. Изважда се от фурната, обръща се върху хартия за печене, внимателно се отлепва силиконовото килимче и дантелите се обрязват. Залепват се около тортата.

  • 9.

    Шоколадът за моделиране се стопява на водна баня или в микровълновата фурна до 45° С. Глюкозата се загрява до 45° С и се смесва със стопения шоколад. Разбъркват се в лъжица, докато сместа стане хомогенна, но не бива да се разбърква прекалено дълго, защото ще се отдели мазнината. Сипва се в найлонов плик и се оставя на стайна температура поне 8 часа. За да се моделира, се късат малки топчета от сместа, мачкат се с пръсти, докато се стоплят, омекнат и станат пластични. Всяко топче се разточва тънко между два пласта пластмасово фолио. Изрязват се с пачуърк формата и се оформят рози.

  • 10.

    Тортата се украсява с шоколадови рози и половинки ягоди.

Галерия
Авг. 2014
Още подобни рецепти
Коментари