Здраве и красота

6 вида безглутенови брашна и техните здравословни ползи

Оризовото брашно предлага много предимства за здравето

26.03.2016г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глутенът се отнася към протеините, които се съдържат в някои житни култури като пшеница, ръж, ечемик, овес Той придава еластичност и обем на храните, които съдържат глутен. За някои хора консумацията на тези храни е противопоказна за здравословното им състояние, тъй като предизвиква възпаление на лигавицата на тънките черва.

При други повишава нивата на кръвната захар, причина е за покачване на телесното тегло и други. Безглутеновото хранене не е мода. То е начин на живот и може да бъде следвано и от тези хора, които по принцип не страдат от глутенова непоносимост.

Днес споделяме няколко вида брашна, които може да включите във вашите безглутенови рецепти.

Кокосово брашно

Това е едно от най-популярните безглутенови брашна. Получава се от изсушената ядка на кокоса и съдържа всички полезни вещества, като всеки друг кокосов продукт. Този вид брашно е богато на фибри, здравословни мазнини и протеини.

Има ниско съдържание на захар и въглехидрати. Неговата консумация рядко би предизвикала храносмилателни проблеми, за разлика от зърнените брашна.

Кокосовото брашно спада към групите на храните с нисък гликемичен индекс и няма да окаже рязко покачване на нивата на кръвната захар. В действителност, консумирането на храни, които съдържат кокосово брашно, стабилизират нивата на кръвната захар (но само ако останалите съставки са здравословни).

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е още една здравословна алтернатива, с която може да приготвяте сладкиши и хлябове, както и да го комбинирате с други безглутенови брашна. То е с високо съдържание на протеини, съдържа мазнини, полезни за здравето на сърцето, както и витамини и минерали. Лесно се приема от храносмилателната система и има приятен вкус.

Лешниково брашно

Прави се от лешникови ядки, ронливо е, което добавя хубав вкус и текстура на сладкишите и хлябовете. Съдържа много полезни протеини и витамини, които са известни с това, че подобряват функцията на мозъка, но и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.

Брашно от киноа

Ако обичате вкуса на киноата и искате да се храните без глутен, приготвяйте сладките лакомства и хляба с брашно от киноа. То се получава от печена и фино смляна киноа и е чудесен начин да обогатите храненето си с протеини и незаменими аминокиселини.

Оризово брашно

Оризовото брашно предлага много предимства за здравето и е много консумирано в някои азиатски страни. Има ниско съдържание на натрий, наситени мазнини, което е важно за поддържане на здравословните нива на холестерола.

Съдържа и неразтворими фибри, които спомагат за облекчаване на запека. В допълнение неговата консумация подпомага перисталтиката на червата, спомага за прочистването на токсините от организма. На пазара се предлагат бяло и кафяво оризово брашно.

Свързани статии

Брашно от тиквени семки

Брашно с приятен вкус и балансиран източник на полезни протеини. В допълнение към тях, то е чудесен източник и на желязо, витамини от група В, витамин Е, фибри, полезни масла и минерали. Подпомага здравето на простата и осигурява добър пълноценен сън. Също така контролира нивата на кръвната захар и холестерола.

Снимки: istock

 

Коментирай