Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Безглутенови соленки

Безглутенови соленки

Ирена ХристоваИрена Христова
Чирак
4717871183
Безглутенови соленки
Снимка: Ирена Христова
1 / 2
20/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
25
"Нещо вкусничко за онези, които страдат от глутенова непоносимост, но си падат по соленките"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (2 жълтъка за тестото и 2 белтъка за плънката)
  • мас - 250 г размекната
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 600 г брашно за меко и еластично тесто /използвах оризово и царевично/
  • сирене - 280 г натрошено, за плънката
  • яйца - 1 бр. разбито за намазване
  • семена - сусам, мак, ленено семе, слънчогледови, тиквени семки и др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд, в който ще месите тестото, смесете маста, жълтъците и солта. Добавете киселото мляко и брашното.

Използвах царевично и оризово брашно, като царевичното е малко повече. Можете да замените с друг вид брашно.

Ако не държите да е безглутеново, можете да замените с бяло брашно. Месете до получаване на меко и еластично тесто.

Смесете натрошеното сирене и белтъците за плънката.

Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора и го нарежете в желана форма и големина.

Можете да изрежете с чаша кръгове и да прегънете като мидички. В средата на всеки квадрат/кръг сложете 1 лъжичка от плънката и прегънете на две или на пуричка.

Така получените соленки подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Намажете с разбито яйце и поръсете със семена. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Оставете да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: