"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Безглутенова торта с лукума и кокос

Автор: Елена Терзиева
Последно обновяване на информацията: 18.10.2017 г.


Повечето рецепти, които приготвям наистина правя с любов и вдъхновение. Съставките и количествата слагам по интуиция, без да се замисля. Трудното е да си припомня после какво точно съм сложила и по колко. Съветвам ви, когато готвите да се доверите на вроденото си усещане за вкусно и да използвате интуицията си, за да уцелите правилното количество на една или друга съставка. Така се получават най-добрите резултати!

Тази събота реших да приготвя здравословна торта без глутен, която да съдържа максимално количетство полезни нутриенти. Ще ви направи впечатление, че съставките не са малко, но това е, за да бъде максимално пълноценна нашата рецепта. Освен, че не съдържа глутен, тя не съдържа и яйца, мляко и животински продукти, така че е подходяща за вегани.

Тортата е с домашно изпечени блатове и с крем-глазура, както би следвало да бъде всяка една истинска торта. Никога не съм уважавала бисквитените торти и други полу-готови неща. Истинското готварско изкуство, според мен, включва приготвянето на изделието от началната съставка до черешката на върха на тортата. И така…

Ето необходимите продукти за блатовете:

• 4 ч.ч. оризово брашно
• 1 ч.ч. Био сурово какао на прах
• 4 с.л. Био гуарова гума
• 2 ч.л. сода за хляб
• 1 ½ ч.л. Био бакпулвер
• 200 мл. мед (може агаве или кленов сироп)
• 1 ч.л. хималайска сол
• 2 с.л. ленено брашно
• 3 ч.л. ванилово масло
• 1 ч.ч. Био кокосово масло
• 1 ч.ч. Био кокосово мляко
• ½ ч.ч. кокосови стърготини
• 2 с.л. Био лукума на прах
• Хубава изворна вода, колкото поеме

Приготвят се два еднакви блата, при което се получава доста голямо количество смес. Препоръчвам ви да смесите съставките във възможно най-големия ви съд или ако ги смесвате с кухненския робот, това да стане на две части.

Разбъркайте много добре съставките, като накрая доливате вода, докато сместа стане достатъчно рядка, че да може да се изсипе в тавата чрез изливане. За по-лесно може да разтворите предварително меда в топла водичка, а кокосовото масло да сложите на топло, за да се втечни. От лененото брашно сместа ще стане доста еластична и ще ви се струва, че постоянно се сгъстява. Ако е така, спокойно доливайте вода, докато достигне желаната гъстота. Сместа за блатовете няма да стане много сладка, но и няма нужда.

Печете в предварително загрята фурна на 180°С в подходящ съд.

Докато се пекат блатовете, можете да приготвите сиропа и крем-глазурата.
• 200 гр. кашу или Био макадамия
• 2-3 с.л. Био кокосово масло
• 2 с.л. Био лукума на прах
Мед на вкус (разтворен в топла водичка)
• Шоколадов Био дропс за украса

В блендера разбийте ядките, докато станат на прах. Добавете и другите съставки (без дропс-а) и смесете. На крема можем да си позволим да сложим повече мед, за да стане още по-сладка тортата (ако така ви харесва). Ако водата, в която сте разтворили меда не е достатъчна, за да се получи плътен крем, може да долеете още. Внимавайте да не стане прекалено течно. Сложете крема да се стегне в хладилника.

Междувременно блатовете трябва да са се изпекли (около 30-40 мин.). Набодете ги добре с клечка за зъби и внимателно с помощта на лъжичка ги залейте с медената вода. Изчакайте да изстинат. Най-добре ги извадете от тавичките, за да се охладят по-бързо. Можете да намажете долния блат с половината крем от хладилника. От лененото брашно блатовете са доста еластични и няма опасност да се счупят, така че работете смело.

Поставете отгоре и втория блат и залейте с остатъка от глазурата. Помогнете си с нож, за да се заглади добре. По краищата на тортата леко ще се стече част от глазурата, която ще се изплези измежду блатовете или отгоре. Това е част от красотата на тази домашна торта. Посипете с дропс и кокосови стърготини. Моята торта не оцеля задълго цяла, за да мога да снимам украсата, но и вие можете да импровизирате.

Оставете да се стегне в хладилника поне за 3-4 часа. Най-добра е на следващия ден.

Всяка една съставка, която съм използвала има своето полезно действие за организма, така че можете да хапнете с чиста съвест. Здравословно и вкусно!

Препоръчани продукти:

Оризово брашно Без глутен Doves Farm 1 кг.

Вижте също:

Кето мъфин с боровинки и ягоди

Кухня и рецепти / Десерти

Тези мъфини са много лесни за приготвяне и вкусът им е ненадминат. Пресните боровинки могат да се съчетаят с пресни ягоди за неустоим плодов вкус и аромат. Продуктите, които ще са ви нужни са: - 4 яйца - 1/2 ч.ч. кисело мляко (аз слагам понякога и малко сода, но не е задължително) - 1 с.л. ванилия - 3 ч.ч. бадемово брашно - 2/3 ч.ч. био сироп от фурми Biopont (или от цвят на кокос ) - 1 с.л. бакпулвер - 1 чаша боровинки и ягоди За...

Бърз десерт с тиква и чиа

Кухня и рецепти / Бърз десерт с тиква и чиа

В сезона на толкова полезен плод-зеленчук, като тиквата не можем да не ви предложим един много лесен и интересен десерт с нея. Тя има високо съдържание на каротиноиди и също така е нискокалорична, което я прави подходяща за диети и различни хранителни режими. Тя е богат източник на витамини от групата Б, калий, протеини, желязо. Необходими продукти: - около 500 гр. сварена или печена тиква - 1 бр. черен шоколад без захар - 1 с.л. чиа семена -...

Красива празнична салата с нар и рукола

Кухня и рецепти / Салати

Тази салата се приготвя бързо и лесно. Освен това може да се направи в различни варианти за празничните вечери. Необходими продукти: - зелена салата - може рукола, спанак, микс от зелени салати - нар - авокадо - дресинг - чери домати или сушени домати - по желание може да се добавят сирена или колбаси Начин на приготвяне : Ще ви е необходима плоска чиния, за да оформите салатата, като празничен венец. След това просто подредете...